BRUSSEL/LUXEMBURG - Binnen de gehele Europese Unie komt uiterlijk eind volgend jaar een zwarte lijst van gevaarlijke luchtvaartmaatschappijen die vakantiecharters uitvoeren. Daardoor wordt het onmogelijk dat bijvoorbeeld een in Nederland verboden maatschappij toch vanuit België vluchten uitvoert.

Daarover heeft de commissie transport van het Europees Parlement dinsdag met een ruime meerderheid van 43 stemmen tegen 1 overeenstemming bereikt. Voor de samenstelling van de lijst komen er ook dezelfde regels voor alle EU-lidstaten, om verstoring van de markt te voorkomen.

Instemmen

Het voltallige Europees Parlement, dat op dit terrein medebeslissingsrecht heeft, moet eind november nog instemmen met het voorstel. VVD-europarlementariër Hennis-Plasschaert verwacht daarover geen grote discussie meer, gegeven de grote meerderheid binnen de commissie.

Compensatie

Er bestaat nog wel onduidelijkheid over de compensatie voor passagiers die een ticket hebben van een maatschappij die plotseling op een zwarte lijst terechtkomt. Hennis-Plasschaert vindt het voldoende dat deze reizigers een vervangend ticket krijgen aangeboden.

"We moeten voorkomen dat er te veel regels komen. Er zijn echter ook partijen die willen dat passagiers de kosten van een ticket terug kunnen krijgen. Dat gaat wat te ver. In de praktijk blijkt dat de markt dit meestal goed regelt", aldus de VVD-politica.