De prijzen voor een verblijf in een vakantiepark waren in juli maar liefst 11,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Mede daardoor is het gemiddelde prijspeil van diensten en goederen in Nederland vorige maand met 1,7 procent gestegen, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Een verblijf op een vakantiepark was in juni 2020 nog 1,4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Vermoedelijk steeg de prijs in juli zo hard doordat veel Nederlanders vrij laat hebben besloten deze zomer alsnog op vakantie te gaan, maar dan in eigen land.

Naast de prijs voor een verblijf op een vakantiepark was ook de gemiddelde woninghuur hoger dan in juli vorig jaar, al ging het om een bescheidenere plus van 2,9 procent.

Ook voeding werd duurder. Nederlanders betaalden daar in juli 1,9 procent meer voor dan in juli vorig jaar.

Sommige goederen en diensten werden juist goedkoper. Zo daalde de gemiddelde prijs van pakketreizen en losse vluchten naar het buitenland. Het CBS noemt geen percentage.

In vergelijking met andere Europese landen stegen de prijzen in Nederland harder. Om de verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt een iets andere rekenmethode gebruikt. Volgens die methode was de gemiddelde inflatie in de eurozone vorige maand 0,4 procent, terwijl dat in Nederland volgens deze methode 1,6 procent was.