Frankrijk verhoogt de staatssteun aan de wijnsector tot 250 miljoen euro. De sector is zwaar getroffen door de coronacrisis waardoor de vraag voor een groot deel is weggevallen.

Dat heeft de Franse premier Jean Castex woensdag gezegd bij een bezoek aan de wijngaarden van Menetou-Salon en Sancerre, in de regio Val de Loire.

In mei bood de Franse overheid de wijnboeren al een eerste helpende hand. Er werd 140 miljoen euro vrijgemaakt om het mogelijk te maken dat van de wijnoverschotten handgel werd gemaakt. Daar was als gevolg van de coronacrisis juist veel vraag naar.

In juni werd nog eens 30 miljoen euro extra toegezegd. De helft daarvan was bedoeld voor de opslag van twee miljoen hectoliter overtollige wijn.

Zes maanden geen concurrentieregels

Vorige maand gaf de Europese Commissie (EC) de hele Europese wijnsector meer ruimte om te kunnen samenwerken om zo de crisis beter het hoofd te kunnen bieden. De wijnproducenten hoeven zich voor een periode van maximaal zes maanden niet te houden aan de concurrentieregels.

Ook gaf de EC toen groen licht voor extra steunmaatregelen van de nationale overheden, bijvoorbeeld om de kosten voor opslag te dekken of wijn om te zetten in desinfectiemiddel.

Vlak na het uitbreken van de coronacrisis in april voorspelde het dagelijks bestuur van de Europese Unie al dat de wijnconsumptie dit jaar flink zou teruglopen. Dat had niet alleen te maken met de uitbraak van COVID-19, maar werd ook ingegeven door teruglopende import vanuit de VS, vanwege de importheffingen op Europese producten