Waterbedrijf Vitens krijgt 150 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) om de drinkwatervoorziening de komende jaren op peil te houden. De lening is bedoeld voor een opknapbeurt van het netwerk, hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt.

Vitens gaat met het geld waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations vernieuwen. Ook worden distributienetwerken en watermeters aangepakt. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een grotere buffer is. Die is vooral nodig om extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden en daarnaast de toenemende vraag.

Volgens financieel en investeringsdirecteur Marike Bonhof van Vitens zijn er de komende jaren om twee redenen veel investeringen nodig aan het netwerk. "Hier en daar is de infrastructuur aan vervanging toe, maar daarnaast wordt door demografische ontwikkelingen de vraag naar kraanwater almaar groter. Denk aan het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens; die verbruiken relatief meer water."

Omdat de tarieven voor leidingwater gereguleerd zijn, haalt het bedrijf daar onvoldoende inkomsten uit om al die investeringen te kunnen betalen. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland en bedient 5,8 miljoen mensen.