MADRID - De malaise in de luchtvaart duurt zeker tot volgend jaar voort. De luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar op hun internationale diensten ruim 5 miljard euro verlies lijden. Dit is maandag in Madrid bekendgemaakt op een vergadering van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Vorig jaar bedroeg het verlies ruim 12 miljard euro. Er is vooral minder belangstelling voor een vlucht van en naar Noord-Amerika. De luchtvaartindustrie boekt slechtere resultaten door afnemende economische groei en door de naweeën van de aanslagen van 11 september. Veel mensen durven sindsdien niet meer het vliegtuig in.

Bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen de inkomsten dit jaar ongeveer een kwart lager zijn dan vorig jaar. Zij moeten het vooral hebben van de binnenlandse markt en zien zich nu genoodzaakt hun capaciteit in te krimpen. Met lagere tarieven proberen ze de vliegtuigen toch vol te krijgen. Tegelijkertijd zijn ze meer geld kwijt aan brandstof en maatregelen om de veiligheid te vergroten.

Europa geeft een wisselend beeld te zien. De KLM wil zich niet vastleggen op een positief of negatief nettoresultaat. British Airways verwacht dit jaar af te sluiten met een verlies van meer dan 31 miljoen euro, meldt de BBC op zijn website. Air France, Iberia en Lufthansa komen vermoedelijk met positieve resultaten. Zij zijn minder afhankelijk van transatlantische routes. Als de economie niet opkrabbelt, bestaat de kans dat internationale vluchten tot en met eind volgend jaar verliesgevend zullen zijn, aldus de IATA.