Piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke salarisverlaging van 20 procent. Daarnaast verdwijnen er 270 banen bij de Britse luchtvaartmaatschappij, maakte pilotenvakbond BALPA vrijdag bekend.

Een ruime meerderheid van de stemgerechtigde piloten stemde in met het pakket noodmaatregelen.

Na de tijdelijke loonsverlaging van 20 procent, zal de verlaging in de komende twee jaar worden teruggebracht naar 8 procent. Op de langere termijn moet het salaris weer terugkomen op het oude niveau.

Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen wordt ook British Airways hard geraakt door de coronacrisis. Zo kondigde ook KLM vrijdag aan in totaal 4.500 tot 5.000 banen te schrappen.

Het Britse bedrijf kondigde eerder aan circa 12.000 mensen te ontslaan, onder wie ook zo'n 1.250 piloten.

Door de salarisverlagingen hoeft British Airways minder personeel te ontslaan. Naar verwachting verliezen in ieder geval 270 werknemers hun baan.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat na de verlaging van 20 procent, de komende twee jaar het loon van de piloten nog 8 procent zal worden verlaagd. Dit klopt niet: binnen twee jaar wordt de verlaging ten opzichte van het huidige salaris teruggebracht naar 8 procent. De tekst is aangepast.