LUXEMBURG - De Europese ministers van Financiën hebben de Hongaarse hoop op een spoedige invoering van de euro dinsdag de bodem ingeslagen. Het verwachte begrotingstekort van 6 procent voor volgend jaar betekent dat Hongarije volgens minister Zalm van Financiën "zeker nog enkele jaren zal moeten wachten".

Boedapest hoopte aanvankelijk in 2008 de euro in te kunnen voeren. Dat zal nu op zijn vroegst 2010 worden.

Hongarije heeft al enkele jaren een begrotingstekort van meer dan 3 procent van het bruto nationaal product (bnp), de totale inkomsten van een land. Een maximum van 3 procent is de belangrijkste voorwaarde voor invoering van de euro.

"Als je al voor de vierde keer op rij die doelstelling mist, mag je daarover een vrij pittige discussie verwachten", aldus Zalm na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg.

De EU-ministers hadden dinsdag ook forse kritiek op het feit dat Hongarije volgend jaar ook nog eens een belastingverlaging van 1 procent van het bnp doorvoert, bovenop het al veel te hoge tekort. Als Hongarije daar geen structurele stappen tegen onderneemt, dreigt volgens Zalm ook een stopzetten van tal van Europese hulpfondsen voor achtergebleven Hongaarse regio's. "Dat zou een erg hevige schok kunnen zijn, die hopelijk leidt tot een ander beleid."

Wachtkamer

Hongarije moet nu met Polen en Tsjechië nog in de wachtkamer blijven voor de euro. Estland, Litouwen en Slovenië kunnen naar verwachting in 2007 wel de euro invoeren, omdat zij hun begrotingen wel op orde hebben. In 2006 zijn zij ook twee jaar aangesloten bij het Europese wisselkoersstelsel EMS-II, een andere voorwaarde voor aansluitin bij de eenheidsmunt. In 2008 zouden Cyprus, Malta en Letland de euro kunnen invoeren.