AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa wisten maandagochtend geen richting te bepalen. De meeste openden hoger dan het slot van vrijdag, noteerden vervolgens lager, maar stonden tegen het middaguur toch weer in de plus. In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het einde van de ochtend vrijwel onveranderd op ,71 punten, een verwaarloosbare winst van 0,08 procent.


Beursjournaal


Beursstemming

Analisten in Amsterdam weten het jojo-gedrag aan gebrek aan bedrijfsnieuws. De handel bleef beperkt. "Het is wachten op wat er in Irak gaat gebeuren en wachten op bedrijven die gaan waarschuwen voor het derde kwartaal", zei een van hen.

De graadmeter van Beursplein 5 werd gesteund door Aegon. Het aandeel stond flink in de belangstelling nadat de verzekeraar zondag had bekendgemaakt het eigen vermogen te willen versterken. De meerderheidsaandeelhouder Vereniging Aegon verkoopt 350 miljoen van haar aandelen.

Aanvankelijk viel de verzekeraar enkele procenten terug, maar vlak voor de lunch stond er een winst van 4,55 procent op de schermen. Vorige week hing de aandelenverkoop al boven de markt en liet Aegon een veer van 6,5 procent. "Beleggers zijn duidelijk opgelucht", constateerde de analist.

Naast Aegon boekte ABN Amro een koerswinst van 0,71 procent. Niet alle 'financials' stonden op winst. Zo incasseerde ING op de dag dat de bank zijn nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam opent, een verlies van 2,82 procent. Eerder op de dag was er nog daling van meer dan 4 procent.

De index voor middelgrote fondsen MidKap gleed ruim 1 procent weg op 339,15 punten. Op de lokale markt verloor ict-bedrijf Aino, dat voor het eerst op het zogeheten strafbankje zat, eenderde van zijn beurswaarde. Een aandeel kostte nog 27 eurocent. De beurs van Fankfurt was de enige die aan het einde van de ochtend in de min stond (0,2 procent). Londen was 1,25 procent hoger en Parijs deed het 0,8 procent beter.

De verkoop van Aegon-aandelen zette in heel Europa de verzekeraars in de min. In Parijs bungelde Axa onderaan met een koersverlies van 2,8 procent. Op de Duitse beurs verkeerde Munich Re in de onderste regionen. Het aandeel was 2,8 procent lager. Allianz werkte zich op van minus 3,5 naar minus 0,9 procent.

Het Duitse MobilCom maakte een enorme koerssprong. De aanbieder van mobiele telefonie werd eind vorige week in de steek gelaten door France Télécom. Dat leidde tot een groot koersverlies. Zondagavond werd bekend dat de Duitse overheid de onderneming onder de arm neemt met een financiële injectie van 400 miljoen mark. De koers ging ruim 200 procent naar boven.

Euro

De euro stond tegen het middaguur op 0,9695 dollar tegenover een slot van vrijdag van 0,9770 dollar. Tegenover het pond sterling stond de euro bijna onveranderd op 0,6265.