
Shell boekt verlies van ruim 18 miljard dollar door sterk gedaalde vraag
Het resultaat uit de normale bedrijfsvoering was met 638 miljoen dollar in de plus net aan positief, zo blijkt donderdag bij de presentatie van de cijfers. Dat is een daling van 82 procent ten opzichte van de maanden april, mei en juni vorig jaar.
De afschrijving van 16,8 miljard dollar is volgens een woordvoerder ingegeven door "aanpassingen op de marges, de ontwikkelingen rond COVID-19 en de macro-economische omstandigheden". Als gevolg van de coronacrisis vielen grote delen van de wereld in het afgelopen kwartaal stil.
Zo was er veel minder vraag naar brandstof voor vliegtuigen en voertuigen, wat impact had op de olieprijs. Volgens Shell-topman Ben van Beurden is de prijs van een vat olie in het hele tweede kwartaal niet boven de 30 dollar geweest. Dat is historisch laag.
Minder werknemers ligt voor de hand
De CEO liet in een toelichting op de cijfers weten dat Shell het hele bedrijf onder de loep neemt en dat het daarbij “waarschijnlijk” is dat het aantal werknemers zal worden verminderd. De kosten moeten in ieder geval fors omlaag, met 3 tot 4 miljard euro voor maart volgend jaar.
Het Brits-Nederlandse concern heeft nu circa 83.000 mensen in dienst, maar maakt ook veel gebruik van externe inhuur zoals contractors en consultants.
Van Beurden kon nog geen aantallen noemen voor het verkleinen van het werknemersbestand. “We hebben al een vrijwillige vertrekregeling opengesteld, verminderen het aantal expats en huren minder mensen in. Het is te vroeg om te zeggen wat de exacte consequenties zijn.”
Verplaatsen hoofdkantoor nu niet op tafel
De Shell-topman sprak ook nog even over het feit dat het een Brits bedrijf is, met een hoofdkantoor in Nederland. “Dat is op zich geen probleem, wel lastig.” Van Beurden refereerde aan Unilever, dat onlangs besloot het hoofdkantoor definitief in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Maar een eventuele verhuizing maakt volgens de CEO geen onderdeel uit van de review van het totale bedrijf zoals die nu gaande is.
Wel wordt het aantal raffinaderijen van het concern teruggebracht van vijftien nu naar minder dan tien in 2025. Drie in de VS staan al te koop. Een woordvoerder wil niet zeggen of een verkoop van de raffinaderij in Rotterdam, Pernis ook een optie is.
NUjij: Uitgelichte reacties