Luchtvaartbrancheorganisatie IATA verwacht dat de passagiersaantallen in de vliegtuigen pas in 2023 weer op het niveau van voor de coronacrisis zijn, meldt de koepel dinsdag. In april ging IATA nog uit van een herstel in 2022. Het aantal gevlogen kilometers per passagiers zal waarschijnlijk pas in 2024 weer op niveau zijn, een jaar later dan eerder werd verwacht.

De luchtvaartkoepel stelt de verwachtingen bij, omdat het herstel nu al minder vlot verloopt dan eerder werd gewacht. IATA wijt dat trage herstel onder meer aan de aanhoudende problemen rond de pandemie in de Verenigde Staten en opkomende economieën. Amerikanen zijn bijvoorbeeld nog niet welkom in de Europese Unie.

Verder wijst IATA op een gebrek aan vertrouwen onder consumenten en schrijft de koepel dat ondernemingen minder vliegen vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis. "Dit leidt allemaal tot een langere herstelperiode dan eerder werd verwacht en meer schade aan de industrie en de wereldeconomie", aldus IATA-hoofd Alexandre de Juniac.

De koepel denkt dat dit jaar 55 procent minder passagiers in een vliegtuig stappen dan vorig jaar. Eerder werd nog uitgegaan van een min van 46 procent. Volgend jaar zal het aantal passagiers mogelijk met 62 procent toenemen ten opzichte van dit jaar. Dat is dan nog altijd 30 procent minder passagiers dan vorig jaar.