De Nederlandse bouwsector staat een golf van faillissementen te wachten. Een onderzoek van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet voorspelt dat tussen oktober 2020 en oktober 2021 3,5 keer zo veel bouwbedrijven over de kop zullen gaan als vorig jaar.

In totaal zullen 1.760 faillissementen plaatsvinden in de bouwsector, zeggen de onderzoekers. Ook gaan 663 transportbedrijven failliet, bijna 1 procent van het totaal.

De horecasector komt er volgens het onderzoek relatief gunstig af. Altares voorspelt 510 faillissementen, wat neerkomt op bijna 0,6 procent van het totale aantal bedrijven.

Het totale aantal faillissementen in Nederland zal het komende jaar grofweg verdrievoudigen ten opzichte van de periode net voor de uitbraak van COVID-19. Bijna 0,4 procent van alle Nederlandse bedrijven overleeft deze periode niet.

Waarschijnlijk nog veel meer faillissementen in België

Overigens ligt het aantal faillissementen in België nog veel hoger. De onderzoekers denken dat 0,9 procent van alle Belgische bedrijven het komende jaar niet zal overleven. In de Belgische horeca ligt het faillissementspercentage op 3,65.

Altares tekent daarbij aan dat het aantal faillissementen in België altijd al hoger ligt dan in Nederland.

Voor het onderzoek analyseerde het bureau data van drie miljoen bedrijven over de afgelopen twintig jaar. Daarbij werd met name bekeken hoe afzonderlijke bedrijven en hele sectoren zich in eerdere crises hielden.