De verkoop van fietsen vaart wel bij het nieuwe normaal, waarbij consumenten omwille van de gezondheid en het milieu vaker de fiets pakken. Europees marktleider Accell zag de omzet in het eerste half jaar ondanks de lockdowns hoger uitkomen, vooral met dank aan de maand juni waarin ruim 50 procent meer werd uitgegeven aan de fietsen en accessoires.

Dat meldt de fietsenmaker vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. "De pandemie heeft de belangstelling voor fietsen bij consumenten en overheden door heel Europa als alternatief voor gezonde, veilige en groene mobiliteit aangewakkerd", zegt CEO Ton Anbeek.

De maker van onder andere Batavus, Koga, Raleigh, Sparta en Babboe verwacht voorlopig nog te profiteren van deze trend. Voor de korte termijn houdt Accell zoals alle bedrijven een slag om de arm met betrekking tot de vooruitzichten, aangezien veel afhangt van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

De omzet over de eerste zes maanden van het jaar kwam 4 procent hoger uit op 677 miljoen euro. De winst daalde juist, met zo'n 10 miljoen euro. Dat komt volgens financieel topman Ruben Baldew doordat Accell per fiets minder verdiende.

"De kosten waren hoger, onder andere omdat er fabrieken hebben stilgelegen", licht de CFO toe. "Ook hebben we toen veel winkels gesloten waren als gevolg van lockdowns, in de winkels die wel open waren fietsen met korting verkocht."