KLM is door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat de luchtvaartmaatschappij onderscheid heeft gemaakt op basis van geslacht, blijkt vrijdag uit een uitspraak van het College.

SP-Kamerlid Ronald van Raak had de zaak aan het college voorgelegd nadat een joods-orthodoxe man op een KLM-vlucht vanwege z'n geloof niet naast zijn vrouw wilde zitten, vanwege haar geslacht.

KLM zou het Kamerlid en zijn vrouw vervolgens hebben gevraagd om ergens anders te gaan zitten. Daarmee zou de maatschappij de fout zijn ingegaan "door geen zorg te dragen voor een discriminatievrije omgeving".

Het College voor de Rechten van de Mens zou verder hebben uitgesproken dat voortaan niet meer het slachtoffer, maar de dader aangesproken moet worden en dat dit beleid moet worden uitgedragen in de instructies voor de medewerkers.

Van Raak zegt blij te zijn met de uitkomst. "Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM. Ik zal KLM vragen om op basis van deze uitspraak de werkwijze aan te passen."