LONDEN - Delphi, de Amerikaanse toeleverancier voor de auto-industrie die in het weekeinde uitstel van betalng heeft gevraagd, wil dat autoproducent General Motors (GM) de helpende hand biedt. Delphi heeft GM gevraagd maandelijks 1 miljard dollar aan gegarandeerde orders te plaatsen ter ondersteuning van een reorganisatieplan.

Steve Miller, topman van Delphi, verklaarde tegenover de zakenkrant Financial Times dat zijn concern GM nodig heeft om in de toekomst omzet te houden. GM heeft laten weten dat het niet waarschijnlijk is dat het Delphi een vaste omzet kan garanderen.

Delphi is een voormalig dochterbedrijf van GM en is nog steeds de grootste leverancier van onderdelen van het autoconcern. De hoge loonkosten, een gevolg van het meenemen van GM-personeel bij de verzelfstandiging, zijn een van de oorzaken van de problemen bij de toeleverancier.

Miller verklaarde verder dat het pensioen voor een deel van het personeel overeind kan blijven als de bonden ermee instemmen dat de lonen en bonussen met tweederde omnlaag gaan. Volgens de topman moet een aanzienlijk deel van de vestigingen in Noord-Amerika gesloten dan wel verkocht worden.