Nederlanders kunnen voorlopig nog gebruik blijven maken van de hogere limiet voor contactloos betalen, laat Betaalvereniging Nederland weten aan NU.nl. Consumenten kunnen sinds eind maart tot 50 euro contactloos betalen, een verdubbeling van de normale limiet. Winkeliers vertellen blij te zijn met de aanpassing.

Eind maart werd besloten om de betaalwijze aan te passen, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Hierdoor kunnen mensen meer en vaker contactloos betalen, waardoor pinautomaten minder vaak aangeraakt hoeven te worden. De maatregelen blijven van kracht zolang er coronamaatregelen gelden in Nederland, laat een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland weten.

Winkeliers zijn zeer te spreken over de coronamaatregel, aldus branchevereniging Detailhandel Nederland. "Contactloos betalen en pinnen zijn de meest efficiënte manieren van betalen voor de winkelier. Bovendien merk je dat winkelmedewerkers en klanten contactloos betalen prettiger vinden voor de eigen veiligheid, in verband met mogelijk besmettingsgevaar", zegt een woordvoerder.

Daarnaast heeft het opschroeven van de limiet voor contactloos betalen nog een ander effect: er hoeft minder cashgeld aanwezig te zijn in de winkel. Er valt daarmee minder te halen voor een crimineel. "En dat maakt het voor de winkelier veiliger", zegt de branchevereniging.

Overigens betekent de coronamaatregel niet dat contante betalingen helemaal niet meer voorkomen. De branchevereniging meldt dat het nog altijd mogelijk is om met cash af te rekenen, als mensen daar een voorkeur voor hebben of simpelweg niet anders kunnen.