BRUSSEL - De Belgische regering trekt de leeftijd voor vervroegd pensioen op van 58 jaar nu naar zestig jaar in 2008, ondanks de proteststaking van de socialistische vakbond afgelopen vrijdag. Dat bleek maandag na een vergadering van regering, vakbeweging en werkgeversorganisaties.

De vakcentrales hebben wel enkele versoepelingen in de tekst weten aan te brengen. Zo zijn er nog meer uitzonderingen in het voorstel opgenomen dan de regering van premier Verhofstadt aanvankelijk wilde.

Overgangsmaatregelen

Bepaalde zware beroepen kunnen ook in de toekomst met 58 stoppen met werken. Mensen in de bouw of die in ploegendiensten werken, kunnen zelfs al op 56 jaar genieten van het 'brugpensioen'. Ook komen er overgangsmaatregelen. Toch denkt de socialistische vakcentrale dat de achterban het onderhandelingsresultaat zal verwerpen.

In België gaan sinds jaar en dag zeer veel werknemers ver voor hun 65e met staatspensioen, meer dan in de meeste andere Europese landen. In het licht van de vergrijzing vindt Verhofstadt aanpassingen noodzakelijk.

Lastenverlichting

Maandag werd de regering het ook eens over de begroting voor volgend jaar. Daarin is een lastenverlichting voor bedrijven opgenomen van bijna 1 miljard euro. Onder meer ploegentoeslagen worden minder belast. België kent nog veel volcontinubedrijven, zoals de talrijke autofabrieken. Die klagen over hoge lasten.