De Europese Investeringsbank (EIB) leent 190 miljoen euro uit aan Evides. Met dat geld wil het waterleidingbedrijf de drinkwatervoorzieningen voorbereiden op de toekomst.

Evides levert water aan het zuidwesten van Zuid-Holland, Zeeland en delen van Noord-Brabant. In de toekomst komt extreem weer naar verwachting steeds vaker voor. Door te investeren in de installaties en het leidingwerk speelt Evides in op de veranderende omstandigheden om de watervoorziening te blijven garanderen.

Volgens een woordvoerder van de EIB worstelen vrijwel alle drinkwaterbedrijven in Nederland met het veranderende klimaat. De EIB heeft dan ook al eerder leningen verstrekt aan bijvoorbeeld Brabant Water, Oasen en Dunea. Daar werd het geld ook (deels) gebruikt om de drinkwatervoorziening klimaatbestendig te maken.

In 2014 bleek al uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de drinkwatervoorziening in Nederland onder druk staat door klimaatverandering. Er komen vaker langere periodes van droogte voor, waardoor er minder water door de rivieren stroomt. Dat verergert de invloed van lozingen op het oppervlaktewater.