De gemiddelde loonstijging in juni bedroeg zo'n 1,9 procent, blijkt dinsdag uit maandcijfers van arbeidsvoorwaarden­adviseur AWVN. Dat is een stuk lager dan de gemiddelde loonstijgingen van zo'n 3 procent van vóór de coronacrisis.

Niet alleen de gemiddelde loonstijging komt lager uit na de coronacrisis: ook het aantal cao-akkoorden ligt flink lager. Met negen stuks in juni lag dit aantal historisch laag, schrijft AWVN. Normaal gesproken is juni met gemiddeld 43 nieuwe cao's de drukste maand van het jaar.

De arbeidsvoorwaardenadviseur merkt op dat de onderhandelingen over nieuwe cao-akkoorden stil zijn komen te liggen na de corona-uitbraak. Tot dusver werden dit jaar 107 cao's gesloten. In een 'normaal jaar' zijn dat tot en met juni 221 nieuwe contracten.

Sind het uitbreken van de coronacrisis zijn 27 akkoorden gesloten voor bijna een half miljoen werknemers. De gemiddelde contractloonstijging in die akkoorden ligt met 2,3 procent een stuk lager dan het jaargemiddelde van 2,8 procent in 2020.