De Europese Commissie (EC) heeft ingestemd met de voorgenomen staatssteun ter waarde van 3,4 miljard euro voor KLM. Dat meldt het dagelijks bestuur van de Europese Unie maandag.

Eind juni werd bekend dat KLM overeenstemming had bereikt met de Nederlandse overheid over een miljardensteunpakket. KLM krijgt een directe lening van de Staat van 1 miljard euro en de overheid staat garant voor een lening van een consortium van banken met een omvang van 2,4 miljard euro.

Aan de steun van de overheid werd een aantal voorwaarden gekoppeld, waaronder het terugbrengen van de kosten met 15 procent. Dat gebeurt onder meer door het personeelsbestand in te krimpen en een groot deel van de salarissen te verlagen.

KLM-personeel had tot zondag de tijd zich aan te melden voor een vrijwillige vertrekregeling. Eind deze maand schetst het bedrijf de contouren voor het reorganisatieplan, waarvan de invulling in oktober helemaal duidelijk moet zijn.

Volgens de EC speelt KLM een sleutelrol binnen de Nederlandse economie, zowel op het gebied van werkgelegenheid als met het netwerk.