De overheid heeft in de eerste versie van de NOW-regeling meer dan 300 miljoen euro aan loonsteun gegeven aan luchtvaartmaatschappij KLM. Dat blijkt vrijdag uit een lijst van het UWV met bedrijven die een beroep op de regeling deden. De rest van de luchtvaart, maar ook voetbalclubs en ov-bedrijven hebben vele tientallen miljoenen aan loonsteun gekregen.

Met de lijst, die 2.048 pagina's telt, wil het kabinet transparant zijn naar de belastingbetaler, omdat de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) van publiek geld wordt betaald. Het gaat nog wel om een voorschot op de regeling. De uitkeringsinstantie benadrukt dat het om een momentopname gaat, het is mogelijk dat werkgevers de NOW-aanvraag alsnog willen intrekken. In totaal hebben 148.000 bedrijven een beroep gedaan op de regeling.

Naast de honderden miljoenen aan steun voor KLM, heeft KLM-dochter Transavia 24,2 miljoen euro ontvangen. TUI en Corendon ontvingen respectievelijk 18 en 1,9 miljoen. De Nederlandse tak van het Britse easyJet kreeg 2,8 miljoen euro. Luchthaven Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland vroegen voor respectievelijk bijna 30 en 12,4 miljoen euro aan steun aan.

De openbaarvervoerbedrijven hebben in eerste instantie ook vele miljoen euro’s aan loonsteun gevraagd en gekregen. Zo ging ruim 70 miljoen euro naar spoorbedrijf NS, 24,5 miljoen euro naar het Amsterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf GVB, bij Connexxion, Arriva, Keolis en HTM ging het om respectievelijk 10, 7, 5,8 en 4,8 miljoen euro.

Het ministerie van SWZ liet eerder weten dat de ov-bedrijven alle ontvangen NOW-gelden volledig zullen terugbetalen omdat voor hen inmiddels een andere regeling is getroffen, waarbij de overheid hen tegemoet komt in de misgelopen omzet en winst.

Na KLM springt Booking.com eruit als bedrijf met een hoog aangevraagd bedrag. Het boekingsplatform vroeg tegen de 65 miljoen euro aan. Andere grootgebruikers van de loonsubsidieregeling zijn warenhuisketens HEMA (11,4 miljoen) en De Bijenkorf (9,4 miljoen), staalbedrijf Tata Steel (zo'n 32 miljoen), automaker Tesla (kleine 7 miljoen) en kledinggigant H&M (11,5 miljoen euro).

Ook voetbalclubs, die sinds maart niet meer het veld op mochten, maakten allemaal gretig gebruik van de loonsteun. Het beursgenoteerde Ajax ontving bijvoorbeeld een kleine 4 miljoen euro aan loonsteun. De Rotterdamse aartsrivaal Feyenoord kreeg 1,3 miljoen, terwijl PSV en AZ 2,8 en 2,3 miljoen aan subsidie bijschreven. De KNVB vroeg om een kleine 2 miljoen aan subsidie.

In alle gevallen geldt dat de steun moet worden terugbetaald als blijkt dat het als gevolg van de coronamaatregelen geleden omzetverlies niet aan de voorwaarden voldoet.