Consumenten uit de landen van de Europese Unie (EU) kunnen Volkswagen voor de rechter in hun eigen land dagen voor claims die betrekking hebben op het dieselschandaal. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

Door de uitspraak van de hoogste Europese rechter kan Volkswagen mogelijk talloze claims tegemoet zien van consumenten uit alle landen van de Europese Unie. In Nederland gaf de Consumentenbond eerder aan naar de rechter te zullen stappen.

De Consumentenbond zegt in een reactie dat de uitspraak van het Hof gunstig is. "Alhoewel wij er niet aan twijfelden dat een Nederlandse rechter ook bevoegd was. Als uit de uitspraak was gebleken dat het niet zo was, hadden we wel een probleem gehad." De bond heeft nog geen nieuws over hun zaak. "Dat is een langdurig traject."

De uitspraak van het Hof kwam er nadat een Oostenrijkse rechtbank bij het Hof de vraag had neergelegd of zij bevoegd waren te oordelen over een claim die daar was ingediend door een groep VW-bezitters die zich benadeeld voelde. Volgens de hoogste Europese rechter bepaalt EU-wetgeving dat een zaak in principe dient in het land waar de beklaagde woonachtig is.

Maar in het geval van een onrechtmatige daad kan een zaak ook worden aangedragen in de plaats waar de schade is ontstaan. En in het geval van de diesels van Volkswagen trad de schade op na aankoop van de auto, aangezien er op dat moment meer voor is betaald dan de echte waarde.

De consumenten in Oostenrijk willen compensatie voor het verschil tussen de aankoopprijs en de waarde van de auto op het moment dat bleek dat ermee gesjoemeld was.

Bij de diesels van Volkswagen bleek de uitstoot in werkelijkheid hoger dan de fabrikant had geclaimd.