Het aantal bedrijven dat denkt minstens nog een jaar te bestaan is toegenomen. In nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven hadden bedrijven in juni meer vertrouwen in hun voortbestaan dan in mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In juni dacht meer dan de helft van de bedrijven in de meeste sectoren nog minstens een jaar te bestaan, terwijl in mei 60 procent van de ondervraagde ondernemers nog voor hun voorbestaan vreesden.

Vooral in de zakelijke dienstverlening is het vertrouwen in het voortbestaan van het eigen bedrijf tussen mei en juni toegenomen. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat niet bang is voor een faillissement met 16 punten naar 57 procent. Vooral de reisbranche is optimistisch. In mei dacht slechts 10 procent van de bedrijven in die branche te kunnen overleven, in juni was dat 51 procent.

De horeca is nog steeds pessimistisch. Een kwart van de ondernemers in die sector denkt het nog een jaar te kunnen overleven. In mei hield 85 procent nog rekening met gedwongen ontslagen.

In de onroerendgoedsector en detailhandel is het vertrouwen in de toekomst juist het grootst. Drie kwart van de bedrijven in het onroerend goed dacht het in juni nog zeker een jaar te kunnen volhouden, evenveel als in mei. In de detailhandel was dat 69 procent, iets meer dan in mei.