Lufthansa wil het mes zetten in het aantal managementfuncties. Een op de vijf leidinggevende posities vervalt. Ook verdwijnen zo'n duizend arbeidsplekken bij ondersteunende functies. Dat meldt het bedrijf dinsdag.

Bij de luchtvaartmaatschappij werken op dit moment in totaal 138.000 mensen. Zo'n 26.000 banen worden overbodig als gevolg van de effecten van de coronacrisis, zo maakte Lufthansa eerder bekend. De te verdwijnen functies in het management en de ondersteunende activiteiten zitten ook in die 26.000.

Lufthansa is net als andere luchtvaartmaatschappijen hard geraakt door de coronacrisis. Om rendabel te blijven zijn harde maatregelen noodzakelijk. Hoewel eerder al zo'n vijfduizend banen zijn geschrapt, is dat volgens het bedrijf niet genoeg.

De aangekondigde plannen maken onderdeel uit van een herstructureringsoperatie die de naam Renew heeft gekregen en loopt tot december 2023.

Om de personeelsreductie door te voeren zonder gedwongen ontslagen, voert Lufthansa gesprekken met vakbonden en sociale partners. Veel hebben deze gesprekken nog niet opgeleverd. Er is tot dusver alleen overeenstemming met een bond voor cabinepersoneel.

Lufthansa nam al afscheid van Germanwings

Eerder besloot het bedrijf om naast het schrappen van vijfduizend banen ook het aantal vliegtuigen te verminderen met honderd stuks en om de activiteiten van dochterbedrijf Germanwings te staken.

Tevens heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij 9 miljard euro staatssteun gekregen. De plannen kregen aanvankelijk kritiek van aandeelhouders. Uiteindelijk stemde toch 98 procent van alle aandeelhouders in met het ontvangen van staatssteun.

Dit betekende wel dat de Duitse staat een vijfde van de aandelen in handen kreeg en twee plekken kreeg in de raad van bestuur. Lufthansa geeft aan de staatssteun zo snel mogelijk te willen terugbetalen.