De Europese Unie komt met nieuwe steunmaatregelen voor de wijnsector. In heel Europa heeft die sector het door de coronacrisis zwaar. Veel restaurants en bars werden gesloten en het thuisverbruik compenseerde dat omzetverlies niet.

Daarom heeft de Europese Commissie dinsdag een aanvullend pakket buitengewone maatregelen goedgekeurd om de wijnsector te steunen. Zo wordt de bijdrage van de EU aan alle nationale steunprogramma's verhoogd van 60 naar 70 procent, zodat de wijnsector wat financiële ademruimte krijgt.

Ook mogen ondernemers in de wijnsector tijdelijk afwijken van de mededingingsregels van de EU. In de praktijk betekent dat dat ze hun productie samen mogen gaan plannen en gezamenlijk mogen gaan adverteren om hun afzet wat op te krikken.

Tot slot krijgen Europese lidstaten de mogelijkheid om voorschotten te verstrekken aan ondernemers in de wijnsector. Die voorschotten mogen tot 100 procent van de kosten dekken.

De set maatregelen komt voor de wijnsector op een goed moment. De sector heeft niet alleen last van de coronacrisis, maar krijgt binnenkort mogelijk ook te maken met importheffingen van de Verenigde Staten. Het land heeft een lange lijst met goederen gepubliceerd (pdf) die het extra wil belasten, en daar staat ook wijn tussen.