De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft acht aanbieders van bedevaartreizen naar Saoedi-Arabië tot begin oktober de tijd gegeven om consumenten een vorm van bescherming te geven voor het geval zij failliet gaan. Doen ze dat niet of niet op tijd, dan moeten ze boetes van tussen de 2.900 en 32.400 euro betalen.

Dat heeft de toezichthouder dinsdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de ACM is er maar een twintigtal aanbieders dat Hadj- en Umrah-reizen kan aanbieden, op basis van het beperkt aantal visa dat door Saoedi-Arabië beschikbaar wordt gesteld. Vorig jaar begon de toezichthouder een onderzoek naar een tiental van deze aanbieders.

"Dit is gebeurd na signalen dat consumenten vaak niet goed beschermd zijn tegen een mogelijk faillissement van de aanbieder." Een Hadj-reis kost volgens de ACM gemiddeld tussen de 5.000 en 6.500 euro. De bedevaartreizen worden aangeboden als pakketreis, waarbij reis en verblijf in één keer worden geboekt. Voor pakketreizen geldt een wettelijke garantieverplichting.

De aanbieders kunnen zich aansluiten bij een garantiefonds om aan die verplichting te voldoen