De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in mei een bestuurlijke boete van 500.000 euro opgelegd aan verzekeraar Aegon. Volgens de AFM leverde Aegon een pensioenproduct dat door fouten tijdens de ontwikkeling terecht kon komen bij klanten waar het niet voor bedoeld was.

Het ging om het Uitkerend Beleggingspensioen (UBP), een ingewikkeld pensioenproduct met een variabele uitkering. De hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van beleggingsresultaten en tijdens de looptijd kan het product niet worden gewijzigd. Klanten moeten daar de risico's van kennen en die ook willen dragen.

Volgens de AFM hield Aegon zich bij het ontwikkelen van het pensioen echter niet aan de wettelijke productontwikkelingseisen, die ervoor zorgen dat producten voldoende rekening houden met de belangen van de klant. Daardoor kon het pensioen ook bij klanten terechtkomen die de risico's niet goed kenden. Het pensioen werd tussen november 2016 en 2018 aangeboden door Aegon.

Hoewel Aegon zich volgens de AFM constructief heeft opgesteld tijdens het onderzoek en ook maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen, vindt de AFM de boete van 500.000 euro passend. Aegon heeft ook geen bezwaar aangetekend tegen het besluit, waardoor het eind juni onherroepelijk werd.