De afschaffing van de dividendbelasting heeft Shell tot nadenken gestemd over verhuizing van het hoofdkantoor uit Nederland. Op die manier zou de Nederlands-Britse onderneming haar dubbele aandelenstructuur kunnen beëindigen, schrijft het FD zaterdag.

Ben van Beurden, de CEO van de Nederlands-Britse oliemaatschappij, zegt in een interview met het FD na te denken over de optie. Hoewel er volgens Van Beurden nog geen concrete plannen bestaan.

Momenteel houdt Shell het hoofdkantoor in Den Haag. Door een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk zou de onderneming alleen nog aandelen hoeven uitgeven via het Britse belastingsysteem.

Het kabinet Rutte-III besloot in 2018 om niet over te gaan tot afschaffing van de dividendbelasting voor bedrijven. Shell ziet de afschaffing van de dividendbelasting als een beperkende factor.

In het VK ligt de belasting op uitgekeerde winst voor aandeelhouders nog op nul. Dit maakt het fiscaal aantrekkelijker voor Shell om het hoofdkantoor in dit land te vestigen.

Ook Unilever, een andere Brits-Nederlandse multinational, kondigde vorige maand plannen aan om het hoofdkantoor van Nederland naar het VK te verhuizen.