De financiële schade in de sportsector door de coronacrisis wordt tot 1 augustus geschat op ongeveer een half miljard euro, zo blijkt donderdag uit een onderzoek van het Mulier Instituut, gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vanwege de coronamaatregelen ging een groot deel van de sportsector halverwege maart op slot. Wedstrijden, trainingen en sportevenementen werden afgezegd en sportclubs en sportscholen moesten dicht.

Het sportonderzoeksinstituut schat in dat sportverenigingen en sportondernemers tussen de 400 en 600 miljoen euro aan omzet zijn misgelopen tussen half maart en 1 augustus.

De totale gemiste omzet wordt geschat op 1,5 miljard euro, maar een deel daarvan wordt opgevangen door de financiële steunmaatregelen van de overheid en de kostenbesparing door het sluiten van sportlocaties.

Dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen zijn sinds 1 juli de sportscholen weer open. Ook contactsporten, zowel binnen als buiten, zijn weer toegestaan, waardoor er weer sportwedstrijden mogen worden gespeeld.