De Franse luchtvaartmaatschappij Air France gaat tot 2022 6.500 banen schrappen, melden ingewijden dinsdag. Het plan zal vrijdag voorgelegd worden aan vakbonden. Air France-KLM laat in een reactie weten nog niet te willen reageren op de berichtgeving.

Ongeveer de helft van de krimp zou bewerkstelligd moeten worden door werknemers die vertrekken of met pensioen gaan niet te vervangen. De andere helft zou vanuit de vrijwillige vertrekregeling moeten komen. Vooral in het grondpersoneel zal flink gesnoeid worden, zeggen de ingewijden.

De bezuinigingsmaatregel wordt genomen omdat de luchtvaart hard wordt geraakt door de coronacrisis. Hierdoor konden luchtvaartmaatschappijen als Air France de afgelopen maanden maar mondjesmaat vliegen. Ondanks de reisversoepelingen van de afgelopen weken vliegen de luchtvaartmaatschappijen nog lang niet op het niveau van vorig jaar zomer.

Om Air France uit de brand te helpen, stak de Franse regering eind april al 7 miljard euro aan leningen en bankgaranties in de nationale luchtvaartmaatschappij. Onderdeel van die steun is dat Air France de CO2-uitstoot moet verminderen en minder verlieslatende binnenlandse vluchten mag uitvoeren.