Airbus stelt de verwachte productie en aflevering van vliegtuigen over 2020 en 2021 naar beneden bij met zo'n 40 procent. Ook dreigen er banen te verdwijnen door de afgenomen reisvraag, waarschuwt CEO Guillaume Faury maandag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Tot nu toe kwam de vliegtuigbouwer officieel nog met schattingen van een derde productiekrimp.

Het bedrijf moet herstructureren om zich aan te kunnen passen op de situatie die is ontstaan na de wereldwijde corona-uitbraak en de maatregelen die ertegen werden getroffen. Pas in 2025 zal Airbus weer op het niveau van voor de crisis komen, stelt Faury.

Bronnen uit de industrie voorspellen dat vanwege de productiekrimp een ontslagronde moet plaatsvinden waarbij tussen de veertienduizend en twintigduizend banen verloren gaan. Vakbonden denken dat Airbus op woensdag tijdens een noodbijeenkomst de eerste plannen zal aankondigen. Het bedrijf zelf heeft hier nog geen informatie over vrijgegeven.

De CEO noemt ontslagen onvermijdelijk. "Het is een noodzakelijke aanpassing aan de enorme productiedaling. Het gaat om het veiligstellen van onze toekomst."