Het aantal faillissementen kan volgend jaar verdubbelen of zelfs verdriedubbelen vergeleken met 2019, schrijft het ING economisch bureau maandag. Door de coronacrisis zullen ook dit jaar meer bedrijven omvallen dan vorig jaar, maar niet zoveel als in 2021, aldus ING.

De coronacrisis zal volgens ING leiden tot een economische krimp van 6 procent in 2020. Als gevolg van deze economische crisis zullen dit jaar zo'n 4.500 bedrijven failliet gaan.

ING schrijft dat het aantal faillissementen nu in toom gehouden wordt door de overheidsmaatregelen. Bedrijven die in de problemen komen als gevolg van de corona-uitbraak, kunnen bij de overheid aankloppen voor financiële steun. Ook wordt het aantal geremd door de toegenomen flexibiliteit van bedrijven, waardoor ze zich sneller kunnen aanpassen aan een economische slechte tijd.

"Ondanks forse omzetdalingen in een aantal sectoren kan een explosie van faillissementen worden voorkomen dankzij een combinatie van overheidssteun, ondernemingsflexibiliteit en een beperkte kapitaalintensiteit.", aldus Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau.

Als de overheidsmaatregelen aflopen, terwijl de omzetderving door de anderhalvemetersamenleving doorgaat, zal het aantal faillissementen in 2021 verder toenemen. De economen verwachten dat 1,5 tot 2,5 procent van de Nederlandse bedrijven volgend jaar zal omvallen, vergeleken met 0,8 procent in 2019. Omgerekend zal het aantal faillissementen daarmee oplopen tot 6.500 tot 10.000.