AMSTERDAM - Hoewel Tele2 niet het beoogde aantal aandelen in Versatel heeft verworven, zet het Zweedse telecombedrijf zijn bod op de branchegenoot door. De Zweden maakten maandagochtend bekend dat 74 procent van de aandelen Versatel is aangemeld voor het overnamebod van 2,20 euro per aandeel.

De voorwaarde dat 95 procent van de aandelen Versatel moet worden aangemeld voor het bod, heeft Tele2 maandag voorbeurs officieel laten varen. Tele2 neemt genoegen met een kleine driekwart van de aandelen. Daarnaast heeft het telecomconcern uit Zweden een pakket obligaties verworven dat kan worden omgezet in aandelen. Hierdoor kan Tele2 uiteindelijk 77,25 procent van de aandelen op zijn naam zetten. De aangemelde aandelen zullen nog deze week worden betaald.

Het bod van Tele2 op de Nederlandse branchegenoot is omstreden. Diverse investeringsbedrijven en kleine beleggers hebben zich openlijk tegen de overnameplannen gekeerd, voornamelijk omdat ze de prijs voor Versatel te laag vinden.

Een groep investeringsbedrijven, de stichting TeleNee en de Vereniging van Effecenbezitters stapten eind september naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in een poging het bod te dwarsbomen. De groep ontevreden beleggers verzette zich met name tegen de wijze waarop Tele2 aandeelhouders in Versatel kan uitroken. De rechter ging echter niet mee met dit bezwaar.

Aandeelhouders die nog niet zijn ingegaan op het overnamebod kunnen dat vanaf dinsdag alsnog doen. Dan begint de zogenoemde na-aanmeldingstermijn, die tot het einde van de maand loopt.