De Duitse Lufthansa Group is voorlopig gered van een faillissement. Op een aandeelhoudersvergadering werd een steunpakket van 9 miljard euro goedgekeurd door 98 procent van alle aandeelhouders, waarmee de Duitse staat tegelijkertijd een vijfde van alle aandelen van Lufthansa overneemt én twee plaatsen in het bestuur toegewezen krijgt.

Het geld is afkomstig uit het Duitse economische stabilisatiefonds. Lufthansa kon een beroep doen op de financiële steun als twee derde van alle aandeelhouders ermee instemde.

Daar leek het de afgelopen dagen nog niet op, onder meer een grootaandeelhouder maakte kenbaar tegen te gaan stemmen. De 79-jarige miljardair Hermann Thiele vertelde donderdagochtend echter dat hij toch voor ging stemmen.

Bij de Duitse luchtvaartmaatschappij verdwenen de laatste maanden zeker vijfduizend banen, waarvan 600 piloten, 2.600 cabinemedewerkers en 1.500 man grondpersoneel. Als financiële steun uitbleef, dreigde banenverlies voor 22.000 van de in totaal 138.000 medewerkers.

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier vindt het belangrijk dat Lufthansa, hoewel de staat nu grootaandeelhouder is, onafhankelijk blijft opereren. Het aandeel van Lufthansa schoot na het akkoord op de aandeelhoudersvergadering met ruim 7 procent omhoog.