VOORBURG - Na ruim drie jaar van loonmatiging zitten de salarissen weer in de lift. In het derde kwartaal stegen de CAO-lonen met 1,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog 0,6 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gezegd.

"In het derde kwartaal van 2001 bereikte de CAO-loonstijging met 4,6 procent het hoogste punt van de afgelopen twintig jaar. Daarbij vergeleken is de CAO-loonstijging van 1,0 procent in het derde kwartaal van 2005 nog steeds laag", aldus het CBS.

Voor werkgevers is de omslag van een hogere loonstijging slecht nieuws. Zij zijn namelijk meer aan salarissen kwijt. Lichtpuntje is wel dat de totale loonkosten, inclusief zaken als pensioenpremies en ziektekosten, niet evenredig hard meestijgen. Deze bijkomende kosten stegen in het derde kwartaal met 0,3 procent. In 2004 was dat nog 1,2 procent, rekent het CBS voor.

De zakelijke dienstverlening kende met een loonsverhoging van 1,7 procent een relatief grote stijging, stelt het bureau. "Vooral in de computerbranche was de CAO-loonstijging groot met 3,5 procent." Ook in de bouw waren de salarisverhogingen met een stijging van 1,4 procent bovengemiddeld.

Grote uitzondering is de horeca. In plaats van een sterkere loonsverhoging kregen de werknemers zelfs een daling van hun loon voor de kiezen van 0,2 procent. De lagere lonen zijn te wijten aan het schrappen van een eenmalige beloning voor de werknemers in cafés en restaurants.