120 bedrijven die opgeteld ruim 6 miljoen euro aan steungeld kregen om hun personeel te kunnen doorbetalen, zijn inmiddels failliet verklaard. Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat woensdag laten weten in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer.

Vanuit de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kregen de inmiddels omgevallen bedrijven gemiddeld 50.400 euro van het UWV.

De instantie meldde begin juni dat de totale NOW-uitkering op dat moment 4,5 miljard euro bedroeg. Dat geld was aan 123.000 werkgevers uitgekeerd, die opgeteld 2,1 miljoen mensen in dienst hebben.

De verstrekking van voorschotten wordt stopgezet zodra er een indicatie is van een surseance of faillissement. Volgens de minister kan echter niet worden voorkomen dat een deel van de NOW-regeling terechtkomt bij bedrijven die uiteindelijk failliet worden verklaard.

Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de NOW-regeling als ze aantoonbaar minder inkomsten hebben door de coronacrisis. Ze kunnen dan een vergoeding krijgen voor een deel van de loonkosten. Inmiddels is de eerste aanvraagperiode voor de regeling voorbij. Vanaf 6 juli kunnen aanvragen voor de tweede termijn worden ingediend.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.