De Italiaanse ministers van Industrie en Transport hebben dinsdag tijdens een hoorzitting in het parlement gezegd dat nationalisatie van luchtvaartmaatschappij Alitalia, die in juni afgerond zou moeten worden, nog geen vorm heeft gekregen. De ministers konden geen nieuw schema delen.

"We moeten een hele sector van het nationale transport opnieuw inrichten", aldus minister van transport Paola De Micheli. De minister benadrukte dat de luchthaven Fiumicino bij Rome daarbij een centrale rol zal blijven vervullen.

Ook staan er investeringen in het Milanese Malpensa gepland, zodat de luchthaven beter geschikt wordt voor langeafstandsvluchten. Alitalia voert sinds het schrappen van de rechtstreekse vluchten tussen Rome en New York vorige maand geen langeafstandsvluchten meer uit.

De Micheli wil tevens de Alitalia-vloot verjongen, zodat er bespaard kan worden op brandstof en onderhoudskosten. Daarnaast hebben nieuwe toestellen een lagere CO2-uitstoot. Tot slot moet de maatschappij opzoek naar nieuwe partners, aangezien de overeenkomsten met Delta Air Lines en Air France-KLM vorige maand afliepen.