De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, heeft de werkzaamheden bij een aspergekweker in Noord-Brabant tijdelijk stilgelegd. 44 werknemers moesten daar zes weken lang iedere dag acht tot veertien uur asperges steken, schrijft het overheidsorgaan woensdag. Ook schoot de werkgever op andere arbeidsomstandigheden tekort.

Inspectie SZW sluit de deuren van het bedrijf nu om ervoor te zorgen dat de 44 arbeidsmigranten uit Roemenië en Polen tot rust kunnen komen. De werkgever moet van Inspectie SZW de tijd gebruiken om orde op zaken te stellen en zich te houden aan de regels over wekelijkse rust van minimaal 36 uur aaneengesloten.

Naast de 42 aaneengesloten en lange werkdagen heeft de voormalige Arbeidsinspectie ook naar andere arbeidsomstandigheden gekeken, zoals de huisvesting die door de aspergeteler aangeboden wordt. Ook werd gekeken of de werkgever de arbeiders wel voldoende beschermt tegen de verspreiding van het coronavirus.

Inspectie SZW schrijft dat ook op dit vlak de werkgever op een aantal punten tekortschiet en ziet erop toe dat de werkgever zo snel mogelijk de werksituatie verbetert.

Hoe lang de aspergekweker dicht blijft en hoe snel de verbeteringsmaatregelen toegepast moeten worden, is niet bekend.