Op luchthavens en in het vliegtuig hoeft de 1,5 meter afstand niet altijd strikt aangehouden te worden. Mondkapjes zijn wel verplicht op de luchthaven en in het vliegtuig. De verplichting voor het dragen van een mondkapje op plaatsen op de luchthaven waar veel mensen samenkomen, geldt met ingang van 15 juni.

Dat staat in de protocollen die de sector heeft opgesteld en waar de verantwoordelijke ministers de Tweede Kamer vrijdag over hebben ingelicht.

De luchtvaart kan volgens de ministers Van Nieuwenhuizen (IenW) en De Jonge (Volksgezondheid) aan de hand van protocollen het aantal vluchten verder opvoeren. Met de protocollen worden de risico's op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk beperkt.

Omdat veiligheidsprocessen in de luchtvaart en dus op de luchthavens heel belangrijk zijn, gaat dat boven de in Nederland geldende regel dat 1,5 meter afstand moet worden gehouden. "Daarom gelden er aanvullende regels", aldus de ministers.

Volgens luchthaven Schiphol komt de verplichting van het dragen van een mondkapje erop neer dat deze gedragen moet worden bij het inchecken, bij de beveiligingscontroles en grenspassage en bij het aan boord gaan. Dat laatste was vanuit de luchtvaartmaatschappijen ook al verplicht.

Zo verspreidt een virus zich in een vliegtuig
124
Zo verspreidt een virus zich in een vliegtuig