AMSTERDAM - Mavis Carrilho, eigenaar en directeur van het Amsterdamse onderzoeks- en adviesbureau i-Nova, is verkozen tot Zwarte Zakenvrouw van het Jaar. Dat werd zaterdagavond tijdens een speciaal gala in het Okura Hotel in Amsterdam bekendgemaakt.

Carrilho richtte in 1997 i-Nova op. Haar bureau adviseert en begeleidt bedrijven, overheden en instellingen onder meer op het gebied van sociaal-economische vernieuwing en integratie. De jury prees Carrilho onder meer voor de wijze waarop zij i-Nova heeft ontwikkeld tot een bedrijf met een stabiele positie op een moeilijke markt. De jury stond onder leiding van Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland.

Het is voor de negende keer dat de prijs wordt uitgereikt. De bekendste winnares tot nu toe is Rabella de Faria. De voormalig wethouder van Rotterdam kreeg de titel in 2001 toebedeeld.

De verkiezing is een initiatief van de businessclub Zwarte Zaken Vrouwen Nederland (ZZVN), die op zijn beurt een zusterorganisatieis van de European Federation of Black Woman Business Owners. Dit jaar was voor het eerst dat de uitreiking in Nederland plaatshad.

Economische zelfstandigheid

De ZZVN wil met de prijs zwarte vrouwen duidelijk maken dat ze als ondernemer hun economische zelfstandigheid kunnen vergroten. Bovendien zet de verkiezing de zwarte vrouwen in de schijnwerpers die momenteel al succesvol leiding geven aan een eigen bedrijf, aldus de organisatie.