De overheid is aanwezig bij gesprekken van HEMA met diens schuldeisers en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om de keten te helpen overleven. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van ingewijden. Het overeind houden van de werkgelegenheid die de keten biedt, zou een belangrijke reden zijn.

Het bedrijf heeft 550 winkels in Nederland waar in totaal zo'n 9.500 mensen werkzaam zijn. Naast de werkgelegenheid zou de leefbaarheid van onder meer binnensteden een belangrijke reden zijn om HEMA te behouden.

Eerder meldde de krant al dat een aantal schuldeisers eigenaar wil worden van de keten. Een groep obligatiehouders die 600 miljoen heeft uitstaan bij het bedrijf heeft aangeboden om de helft daarvan weg te strepen in ruil voor het eigenaarschap.

HEMA zit al jaren diep in de schulden; het uitstaande bedrag is inmiddels ruim 750 miljoen euro. De coronacrisis heeft de problemen van het bedrijf nog verder vergroot. Topman Tjeerd Jegen riep verhuurders en leveranciers eind maart al op om coulant te zijn omdat het bedrijf het anders niet zou redden.

De overheid heeft volgens het FD zakenbank Lazard ingehuurd om te kijken wat er gedaan kan worden om het bedrijf te helpen. Garanties op leningen zijn een optie die wordt overwogen.