Als de overheid niet ingrijpt, daalt de werkgelegenheid in de bouwsector volgend jaar met mogelijk 40.000 voltijdbanen, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een op vrijdag verschenen rapport.

De bouwsector heeft volgens het EIB een "laatcyclisch karakter", waardoor de effecten van de coronacrisis pas volgend jaar goed voelbaar worden in de bouw.

Als de overheid niet ingrijpt, loopt volgens het kennisinstituut niet alleen de werkgelegenheid terug, maar zal de coronacrisis ook gevolgen hebben voor het productievolume. Volgens het EIB zal het volume door de uitbraak met 16 procent dalen tot 62 miljard euro, wat neerkomt op een verlies van 12 miljard euro.

Dat zal onder meer gevolgen hebben voor de woningbouw en daarmee de krapte op de woningmarkt. De bouwproductie van nieuwbouwhuizen vertegenwoordigde in 2019 een waarde van 13,3 miljard. Voor dit jaar houdt het EIB rekening met een afname van 9 procent en voor het jaar erop met daling van 13,5 procent.

Het EIB schrijft dat de werkvoorraad langzaam opdroogt. Ook het aantal offerteverzoeken, die doorgaans aan nieuwe opdrachten voorafgaan, loopt terug. Het instituut ziet een gemiddelde daling van 30 procent voor zzp'ers en een afname van 25 procent voor bouwbedrijven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.