De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nog eens 600 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opkopen om de economie van de eurozone te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De verruiming van het pakket is groter dan verwacht: economen hadden een verhoging van 500 miljard euro voorspeld.

Het miljardenbedrag komt boven op de eerder aangekondigde 750 miljard euro voor het zogeheten Pandemic Emergency Response Programme (PEPP), waardoor het programma nu in totaal ruim 1,3 biljoen euro beslaat.

Met dit extra bedrag voor PEPP wil de ECB de rente op obligaties verlagen, waardoor het goedkoper wordt om geld te lenen op kapitaalmarkten. Door dit goedkoper te maken, wil de centrale bank de economie weer aanjagen. Daarnaast wordt het opkoopprogramma verlengd tot juni 2021. Eerder zou het programma tot het einde van dit jaar lopen.

De ECB zet de stap omdat de economie van het eurogebied hard geraakt wordt door de coronacrisis. ECB-president Christine Lagarde zei vorige week dat ze verwachtte dat de economie tussen de 8 en 12 procent zou krimpen.

Het blijft voorlopig wel alleen bij de vergroting en verlenging van PEPP. De centrale bank maakt bekend dat ze niet aan de belangrijkste rentestanden zal sleutelen, een maatregel die wel bij eerdere crises van stal werd gehaald.