
Nu wel een deal tussen Berlijn en Brussel over staatssteun Lufthansa
Het geraamte van het vorige akkoord blijft staan: Lufthansa ontvangt 9 miljard euro, terwijl de Duitse regering een belang van 20 procent krijgt in het concern. Dat belang kan nog oplopen tot 25 procent.
De voorwaarden van de deal zijn wel aangepast. Zo moet Lufthansa een klein deel van de start- en landingsrechten in Frankfurt en München afstaan aan concurrenten die nog niet vliegen vanaf de twee vliegvelden. Zij hebben anderhalf jaar om zich hiervoor in te tekenen. Als dat niet gebeurt, dan gaan de zogeheten slots naar bestaande concurrenten op de vliegvelden. De slots mogen niet naar luchtvaartmaatschappijen die staatssteun hebben ontvangen gaan.
Verder hoeft Lufthansa 'slechts' acht toestellen op te geven in Frankfurt en München. Het concern heeft daarover een compromis bereikt met Brussel. In eerste instantie wilde de Commissie dat Lufthansa twintig vliegtuigen zou schrappen, terwijl Lufthansa er maar drie wilde opgeven.
De directie van Lufthansa heeft inmiddels al laten weten achter het Duits-Europese akkoord te staan. Alleen de aandeelhouders moeten nog groen licht geven. Zij krijgen daarvoor de kans op een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Wanneer die volgt, is nog niet bekend.
Het Duitse ministerie van Economische Zaken zei eerder al niet te lang aan Lufthansa vast te willen houden en zal het belang in de luchtvaartmaatschappij voor het einde van 2023 weer van de hand doen.