Champagneproducenten verwachten dit jaar 100 miljoen minder flessen kwijt te kunnen, zegt het Interprofessionele Champagnewijncomité (CIVC) donderdag. Dit komt neer op een derde van de gebruikelijke verkoop. Vanwege de economische vertraging en de sluiting van cafés en restaurants blijven de flessen op de plank staan.

De ineenstorting van de verkoop is volgens het CIVC vergelijkbaar met de verkoop in oorlogstijd. De club van champagnemakers denkt dat de schade door misgelopen verkopen kan oplopen tot 1,7 miljard euro.

CIVC verwacht dat de champagneverkopen nog zeker tot het eind van het jaar lager zullen uitvallen dan voor de corona-uitbraak. "We hopen dat we meer zullen verkopen wanneer hotels, cafés en restaurants de deuren weer openen en mensen teruggaan naar het normale en optimistischere leven", zegt vicevoorzitter Maxime Toubart.

Mogelijk zal een fles champagne aan het einde van dit jaar goedkoper zijn dan anders. Producenten kunnen er namelijk voor kiezen om hun grotere champagnevoorraad tegen een lagere prijs te verkopen om er nog wat aan te kunnen verdienen.

Om ervoor te zorgen dat de voorraadkasten niet te vol raken, besloot de champagnevereniging donderdag dat een deel van de met de druivenoogst van dit jaar gemaakte champagne pas in 2022 gebotteld mag worden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.