FNV heeft Tata Steel donderdag een ultimatum gesteld en eist onder meer een garantie van baanbehoud in Nederland. Als het bedrijf niet voor 2 juni om 16.00 uur akkoord gaat, stemmen vakbondsleden op 4 juni over mogelijke acties.

Allereerst eist de vakbond dat de eerdere werkgelegenheidsgarantie tot 1 oktober 2021 schriftelijk wordt bevestigd en daarbij direct wordt uitgebreid tot en met 1 oktober 2026. Ook moet het bedrijf beloven dat er geen gedwongen ontslagen bij de Nederlandse tak zullen vallen en dat er geen bedrijfsonderdelen worden verkocht.

"Sinds het gedwongen vertrek van directeur Theo Henrar van tien dagen geleden, is het vertrouwen van de medewerkers tot onder het nulpunt gezakt", aldus vakbondsbestuurder Roel Berghuis. Afgelopen week werd onverwachts bekendgemaakt dat Henrar na 33 jaar zou vertrekken bij het bedrijf. Hij maakte zich sterk voor baanbehoud in Nederland, terwijl het Indiase moederbedrijf aanstuurt op inkrimping.

FNV vertegenwoordigt vierduizend medewerkers van het staalbedrijf. Als Tata Steel niet aan de eisen tegemoetkomt, bepalen leden op 4 juni of er acties zullen volgen. Op diezelfde datum legt ook vakbond CNV zijn leden deze vraag voor.