Ondanks dat bepaalde beroepsgroepen weer aan de slag zijn en de horeca maandag weer open mag, luidt het advies voor het gros van de mensen nog altijd om zoveel mogelijk thuis te werken. Grote bedrijven en instellingen maken ook nog geen aanstalten om binnenkort weer personeel naar kantoor te halen, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Waar de horeca reikhalzend uitkijkt naar 1 juni en sportscholen naar 1 juli, hebben veel andere bedrijven nog geen met rood omcirkelde datum op de kalender, om mensen weer op locatie aan het werk te laten.

Dat is niet alleen omdat er zoveel mogelijk thuisgewerkt moet worden tot 1 september, maar ook omdat dit volgens de bedrijven tot op heden prima lukt en het ook goed bevalt. "Het overgrote deel van onze werknemers laat weten dat men ook in de toekomst vaker thuis wil werken", aldus een woordvoerder van KPMG.

Medio juli pilotprojecten in Amsterdam voor terugkeer

Ook bij de gemeente Amsterdam gaan ze ervan uit dat meer thuiswerken nog lang een onderdeel van het werkproces zal zijn. De gemeente begint medio juli met een aantal pilots om te zien of de door het projectteam voor inrichtingsvraagstukken bedachte plannen voor de terugkeer van ambtenaren ook werkbaar zijn in de praktijk.

De gemeente kan echter nog niet zeggen wanneer de ambtenaren definitief terug naar de verschillende stadskantoren kunnen komen.

De Belastingdienst zal pas na 1 september kijken op welk moment het personeel eventueel weer naar de kantoorlocaties kan komen. Tot die tijd houdt men zich aan geldende protocollen voor 1,5 meter, bijvoorbeeld voor het personeel dat nog wel op locatie moet werken, zoals bij de postverwerking. Deze mensen werken in gesplitste teams.

De Belastingdienst kijkt na 1 september verder. (Foto: Pro Shots)

'We zijn inventiever geworden'

Bij Unilever hebben ze ook nog geen datum waarop het personeel weer terug naar kantoor kan. De afgelopen weken hebben volgens een woordvoerder bovendien aangetoond dat er niet direct een noodzaak is om op kantoor te werken, omdat thuiswerken prima gaat.

KPMG en ING beamen dat. "We zijn inventiever geworden en hebben bepaalde techniek sneller toegepast, waardoor thuiswerken best goed gaat", aldus een KPMG-woordvoerder.

"We hebben hard gewerkt om de capaciteit voor thuiswerk uit te breiden en het zoveel mogelijk te faciliteren. Het is tot op heden prima gelukt", laat ING weten, dat bovendien nog geen concrete plannen heeft om weer met veel mensen naar kantoor te gaan.

KPMG en Unilever onderzoeken op dit moment hoe de kantoorlocaties ingericht kunnen worden met het oog op de anderhalvemeterregels. Unilever zal bij terugkeer van het personeel, al dan niet in kleine groepjes, het gebruik van het openbaar vervoer zoveel mogelijk afraden en mensen oproepen met de fiets of auto te komen.

KPMG richt zijn kantoren op dit moment in voor de anderhalvemeterregels. (Foto: KPMG)

Mogelijk tot eind 2020 vanuit huis

Weer andere bedrijven kijken verder vooruit. Hoewel Shell er vooralsnog vanuit gaat dat het advies om thuis te werken na 1 september kan vervallen, houdt het bedrijf er rekening mee dat grote groepen personeel uiteindelijk tot eind 2020 thuis zullen werken.

Bij booking.com is naar verluidt intern gecommuniceerd dat er tot eind 2020 vanuit huis gewerkt zal worden. Gevraagd naar een reactie zei een woordvoerder dat er nog aan de plannen voor de rest van het jaar gewerkt wordt. Op dit moment werkt het personeel thuis.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.