Het kabinet trekt 566 miljoen euro uit voor gemeenten, provincies en waterschappen, zodat die het hoofd boven water kunnen houden. Het bedrag geldt als een financieel steuntje in de rug om de dienstverlening draaiende te houden, nu inkomsten door de coronacrisis zijn verdampt.

Deze week werd duidelijk dat negen op de tien gemeenten in financiële nood verwachten te komen doordat die miljoenen euro's aan parkeerinkomsten, toeristenbelasting en belastingen voor ondernemers mislopen. Het kabinet trekt zeker 225 miljoen euro uit om dat verlies te compenseren.

De rest van het totaalbedrag moet de overige kosten dekken. Daarmee komt voor het eerst extra geld vrij om bijvoorbeeld de lokale zorg voor kwetsbare personen, de kinderopvang en lokale culturele voorzieningen, zoals bibliotheken, schouwburgen en muziekscholen, te vergoeden.

Mogelijk volgt er nog een steunpakket. Het kabinet heeft nog geen "compleet beeld" van de financiële gevolgen van de coronacrisis, schrijft minister Kajsa Ollongren donderdag in een Kamerbrief.

Daarnaast lopen er nog gesprekken tussen het kabinet, de provincies en vervoersbedrijven over een compensatieregeling. Het kabinet wil dat de ov-sector volgens de dienstregeling blijft rijden, hoewel het aantal reizigers fors is gedaald door de getroffen coronamaatregelen. De komende tijd wordt gewerkt aan een beschikbaarheidsvergoeding.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.