Bij de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zullen ruim drieduizend banen verdwijnen, meldt topman Johan Lundgren donderdag. Ook het aantal vliegtuigen en bestemmingen zal inkrimpen.

EasyJet verwacht dat het vliegverkeer nog drie jaar nodig heeft om volledig van de coronacrisis te herstellen, waardoor het zich genoodzaakt ziet het personeelsbestand met 30 procent in te krimpen, aldus Lundgren.

De gesprekken daarover beginnen in de komende dagen. EasyJet kan volgens een woordvoerder daarom nog niet zeggen of er ook banen in Nederland verloren gaan. Op de basis op Schiphol werken ongeveer 300 mensen, waaronder cabinepersoneel, piloten en management.

De Britse maatschappij verwacht op ongeveer 30 procent van de normale capaciteit te vliegen in het vierde kwartaal van dit jaar. Op 15 juni worden sommige vluchten zoals eerder bekendgemaakt weer hervat.

Aan het einde van volgend jaar verwacht easyJet dat zijn vloot 302 toestellen zal omvatten, 51 exemplaren minder dan waar vooraf op gerekend werd. Daarom zal de levering van enkele nieuwe toestellen uitgesteld worden, terwijl geleaste kisten geretourneerd zullen worden.