Een Europees herstelfonds voor lidstaten die het zwaarst door de COVID-19-pandemie getroffen zijn, moet volgens premier Mark Rutte uit leningen bestaan, vertelde hij dinsdag tijdens een videoconferentie. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat Duitsland juist aanstuurt op giften.

Rutte heeft zich hiermee dinsdag officieel uitgesproken tegen giften. Zaterdag lekte al uit dat Oostenrijk, Denemarken en Zweden dat standpunt delen.

De minister-president deed zijn uitspraken tijdens een videoconferentie met Armin Laschet, de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Laschet sprak nogmaals zijn steun voor een voorstel van bondskanselier Angela Merkel uit. Zij heeft een steunpakket van 500 miljard euro aan giften voor ogen.

Als wordt gekozen voor een fonds dat uit giften bestaat, betekent dit dat de rijkste landen het grootste deel moeten betalen. Daar behoren ook Duitsland en Nederland toe.

Laschet verdedigde het Duitse standpunt door te stellen dat beide landen er alleen sterker uit komen als zwaar getroffen lidstaten als Spanje, Portugal, Frankrijk en Griekenland "ook een kans hebben om te herstellen". Die kans zou groter zijn als voor giften wordt gekozen.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.