De Belastingdienst belt met zeker twaalfduizend mensen voor hulp bij de belastingaangifte van 2019, schrijft de Rijksoverheid dinsdag. In een virusvrije periode kunnen deze mensen terecht op belastingkantoren, maar dat is door de coronacrisis niet mogelijk.

De groep van twaalfduizend mensen ontvangt deze week een brief van de fiscus.

Het gaat om mensen die al een afspraak hadden staan bij een kantoor voor hulp met de aangifte. Zij hebben automatisch uitstel gekregen tot september. Deze groep had hulp gevraagd bij het doen van een eenvoudige aangifte, die vooraf al is ingevuld door de Belastingdienst.

De mensen met een afspraak voor een eenvoudige aangifte vormen een derde van het totaal aantal mensen met een afspraak. De fiscus onderzoekt nog of de overige groep met meer complexe vragen ook telefonisch geholpen kan worden. Wanneer de mensen met vragen weer op locatie geholpen kunnen worden, is niet bekend.

Dit jaar hebben volgens de Belastingdienst bijna 3 miljoen mensen uitstel van hun belastingaangifte gekregen, vergeleken met 2,7 miljoen vorig jaar. Die stijging komt deels doordat iedereen die dit jaar om hulp vroeg, automatisch uitstel krijgt tot september.